Allt du behöver veta när du vill boka en flyttfirma

12 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

När dags för att byta bostad kan känslorna svalla – spänning inför det nya men också stress över själva flyttprocessen. Att boka flyttfirma kan minska den bördan och göra hela flytten till en smidig affär. I den här guiden går vi igenom allt du bör tänka på före, under och efter att du har anlitat en flyttfirma för att göra din flytt till en positiv upplevelse.

Planering och förberedelse

Innan du kan boka flyttfirma är det viktigt att ha en klar bild av vad flytten innebär. Bestäm datumet för flytten, gör en inventering av dina tillhörigheter och fundera över vilka tjänster du faktiskt behöver. Vill du ha hjälp med endast transporten eller önskar du full service där företaget packar, transporterar och packar upp? Att definiera flyttens omfattning är avgörande för att kunna få en rättvis offert. Då flyttfirmor ofta är uppbokade veckor och ibland månader i förväg, är det klokt att börja kontaktar dem så snart som möjligt. Be om offert från flera företag för att få en uppfattning om prisnivån. Glöm inte att fråga om de har en försäkring som täcker eventuella skador under flytten det kan ge dig en extra trygghet.

flyttfirma

Under flyttdagen

När flyttdagen äntligen kommer är det dags för flyttfirman att göra sitt. En pålitlig firma bör anlända i tid och vara utrustad med allt som behövs för att genomföra din flytt effektivt. Arbetet börjar ofta med att skydda golv och möbler för att undvika skador. Om du har bokat en fullservice-paket är det nu dina tillhörigheter blir packade professionellt, märkta och systematiskt lastade i flyttbilen. Under flytten är det viktigt att du som kund är tillgänglig, antingen på plats eller via telefon. Då kan du snabbt svara på eventuella frågor och ge direktiv. Det är också ett utmärkt tillfälle att göra en sista kontroll av bostaden för att försäkra dig om att allting är med. Efter avslutat arbete är det vanligt att gå igenom bostaden tillsammans med flyttfirmans ansvariga för att gå igenom och godkänna utfört arbete.

Efter flytten

När flyttlasset väl är framme på den nya adressen fortsätter arbetet. Om full service har valts tar flyttpersonalen nu hand om att bära in och placera möblerna efter dina instruktioner, samt packa upp kartongerna. Denna service kan vara särskilt värdefull om du snabbt vill komma i ordning i ditt nya hem. Efter avslutad flytt är det dags för dig att göra en slutinspektion. Kontrollera att allting har kommit fram i gott skick och att flyttfirman har följt dina önskemål. Om det skulle finnas några skador eller om något saknas, är det viktigt att rapportera detta direkt till flyttfirman. Se till att du har all dokumentation på det utförda arbetet om något skulle behöva tas upp i efterhand.

Fler nyheter