Neonskyltar: Lysande reklam med tradition och trend

06 maj 2024 Veronica Urena

editorial

Neonskyltar har sedan slutet av 1800-talet varit ikoniska symboler för kommersiell reklam och urban kultur. Från glittrande fasader i städernas nattliv till små butiker som lyser upp gränderna, har neonskyltar inte bara tjänat som effektiva reklamverktyg utan också som konstverk som fängslar förbipasserandes uppmärksamhet. I denna artikel utforskar vi neonskyltens historia, dess nutida tillämpningar och varför just neonreklamen fortsätter att vara relevant i en digitaliserad värld.

Neonskyltarnas historia

Neontekniken föddes i slutet av 1800-talet när fransmannen Georges Claude skapade den första användbara neonskylten. Efter att ha uppvisat sin uppfinning i Paris 1910 spreds tekniken snabbt över världen. I USA fick neonskyltarna sitt stora genombrott under 1920- och 30-talet när de började pryda byggnader i städer som Las Vegas och New York, vilket gav upphov till begreppet neon jungle. Neonskyltarna var inte bara ljusstarka och synliga på långt håll utan de kunde också formges i alla typer av bokstävsformer och symboler.

Post-Andra världskriget såg neonskyltarna en nedgång, till stor del på grund av den ökande konkurrensen från billigare och energieffektivare reklamformer. Trots detta har neonskyltarna aldrig helt försvunnit från reklamskyltar, och på senare år har de sett ett uppsving tack vare en växande uppskattning för retro och vintage.

neonskyltar

Modernt användande och trender

I en era där LED-skyltar och digital skärmteknologi dominera reklambranschen, varför väljer då företag fortfarande neonskyltar? Svaret finner vi delvis i neonskyltens unika estetik. Neonljuset från neonskyltar har en varm och inbjudande glöd som inte kan replikeras av andra ljuskällor. Det erbjuder också en nostalgisk charm som appellerar till både äldre generationer och unga hipsters som söker äkthet i en alltmer digitaliserad värld.

Genomtänkt design och handhantverk ligger i centrum för tillverkningen av neonskyltar. Glasmakaren eller neonteknikern böjer noggrant glasrören över öppen låga för att forma dem enligt önskad design. Därefter fylls rören med gaser som neon eller argon och förseglas. När spänning tillförs lyser gasen inuti röret upp och färgen bestäms bland annat av vilken gas som används och om röret är färgat eller klart.

Även om LED-teknologi erbjuda energieffektivitet och hållbarhet, fortsätter många designers och konstnärer att välja neon för dess specifika karaktär. Neonskyltarna är inte bara ljuskällor utan även konstformer som ger en unik identitet till varumärken och miljöer de används i.

Till exempel, restauranger, barer och hotell utnyttjar ofta neonskyltar för att skapa miljöer som känns personliga och autentiska. Modebutiker och designstudios använder neon för att sticka ut i en konkurrenskraftig marknad, medan många företag ser det som en del av sin branding, ett sätt att förmedla en känsla eller en vintage vibe.

Fler nyheter