Pulverlackering i Småland: ett effektivt alternativ till traditionell målning

26 oktober 2023 Veronica Urena

editorial

I självaste hjärtat av Sverige, Småland, pågår ständigt en industriell verksamhet som inte alltid får det ljus den förtjänar. Pulverlackering, en innovativ ytbehandlingsteknik som företrädesvis används inom produktion och tillverkning, står starkt i regionen och företag som Ragnarssons Lack AB är ledande aktörer i detta sammanhang.

Vad är pulverlackering?

Pulverlackering är en process där ett fritt flytande, torrt pulver appliceras på en yta, oftast en metallisk sådan. Till skillnad från konventionell vätskebaserad målning, använder pulverlackering ingen lösningsmedel. Pulvret, som består av finkorniga partiklar av pigment och harts, sprutas med hjälp av ett spraygevär som påverkas av en elektrostatisk laddning. Det laddade pulvret fäster vid ytan och bildar en jämn beläggning. Därefter härdas lackeringen i ett ugn för att bilda en fast, slitstark yta.

Varför pulverlackering?

Pulverlackering används allt mer omfattande inom flera industrier på grund av dess många fördelar jämfört med traditionell målning. Processen genererar nästan ingen avfall och anses vara mer miljövänlig än vätskebaserad målning. Pulverlack ger också en mycket tät och hållbar yta som är motståndskraftig mot repor, korrosion och UV-strålning. Pulverlackering har dessutom en estetisk överlägsenhet och har förmågan att skapa ett brett spektrum av ytor i många olika nyanser, strukturer och glans.

pulverlackering småland

Hur fungerar pulverlackering?

Principen bakom pulverlackering är enkel. Ett pulver bestående av finmalet färgpartiklar appliceras på den yta som ska färgas. Pulvret får sedan smälta samman med ytan i en ugn. Resultatet är en tålig och jämnt fördelad yta. Det finns flera fördelar med denna metod:

Hållbarhet: Pulverlackering skapar en extremt hållbar yta som är motståndskraftig mot repor, slitage och korrosion. Detta gör det till ett utmärkt val för industriella komponenter och metallytor.

Miljövänlig: Pulverlackering är en miljövänlig process. Pulvret innehåller inga lösningsmedel eller flyktiga organiska föreningar (VOC) som kan skada miljön.

Ekonomiskt: Eftersom pulvret kan återanvändas är det en kostnadseffektiv lösning. Det genererar minimalt med avfall, vilket är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

Hållbar framtid med pulverlackering

Pulverlackering är en nyckelspelare i skapandet av en hållbar framtid i Småland. Genom att minska användningen av miljöskadliga färgmetoder och minska avfall hjälper det till att bevara våra naturresurser och minska negativ påverkan på miljön. Dessutom ger det användarna en kostnadseffektiv och slitstark lösning för färgning av olika ytor.

Med ökad medvetenhet om miljöfrågor och behovet av att minska koldioxidutsläpp blir pulverlackering en central del av Smålands färgbransch. Det hjälper inte bara företag att uppfylla sina miljömål utan ger också en estetiskt tilltalande finish. Pulverlackering är en framtidssäker teknik som inte bara gör saker och ting vackrare utan också bättre för vår planet.

Läs mer på https://www.ragnarssonslack.se/pulverlackering/ 

Fler nyheter